Drobečková navigace

Úvod > Uchazeči > Obory vzdělání > Gastronomie

Obor Gastronomie nebudeme pro školní rok 2024/2025 otevírat!!!

Gastronomie

Kód oboru:                      65-41-L/01

Dosažené vzdělání:         střední vzdělání s maturitní zkouškou

Zakončení studia:            maturitní zkouška

Délka studia:                    4 roky

Přijímací zkoušky:           jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky

 

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu“. (George Bernard Shaw)

 

Proč studovat tento obor?

  • Baví tě vaření? Naučíš se jídlo nejen moderně, zdravě a chutně připravit, ale i vkusně prezentovat.
  • Zajímáš se o trendy v gastronomii? Pomůžeme ti zorientovat se v moderních gastronomických trendech současnosti (vegetariánská kuchyně, baristika, finger food, fancy food ...), uvedeme tě do food designu, ale i trendů stolování.
  • Na place i v kuchyni budeš jako doma …
  • Naučíš se vystupovat na úrovni a chovat se ve styku s hosty jako profesionál
  • Budeš aktivně používat moderní technologie
  • Zúčastníš se odborných gastronomických exkurzí
  • Budeš zajišťovat společenské akce v regionu, ve firmách i jiných institucích
  • Budeš mít možnost skvělých tuzemských i zahraničních praxí
  • Svoje dovednosti můžeš rozšířit řadou odborných kurzů (barmanský, sommeliérský, baristický, kurz sushi, kurz vykrajování ovoce a zeleniny …)
  • Můžeš patřit do školního gastrotýmu, který školu reprezentuje na gastronomických soutěžích
  • Získáš maturitní vysvědčení a můžeš směle pokračovat ve studiu na některé VOŠ nebo VŠ
  • Po ukončení studia si můžeš také založit vlastní firmu a samostatně podnikat

 

Uplatnění absolventů:

Absolventi najdou uplatnění ve středních technickohospodářských funkcích v pohostinství, tj. ve stravovacích a ubytovacích zařízeních, např. v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení a dalších provozovnách společného stravování, v penzionech a hotelech. Uplatní se ve vedoucích pozicích jako šéf kuchaři, kuchaři – specialisté, vrchní číšníci nebo číšníci – specialisté. Mohou pracovat jako baristi, someliéři, barmani, výživoví poradci nebo obchodníci s gastronomickým vybavením. Mohou také pracovat v marketingu nebo začít samostatně podnikat.

 

Přihláška:

Učební plán: