Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Sushi and coffee in good spirits

Sushi and coffee in good spirits



Datum konání:
5.10.2023

Na čtvrtek jsme se všichni těšili, věděli jsme, že to prostě bude stát za to.

Začali jsme akcí s názvem "Démoni gastronomie". Tato beseda byla zaměřena na setkání s odborníky z oblasti gastronomie, kteří svými jedinečnými příběhy představili své cesty k úspěchu v tomto oboru.
V prvním bloku vystoupil Rastislav Rasty Kasár, odborník na kávovou mixologii a úspěšný barman. Pan Kasár se ve své kariéře může pochlubit řadou prestižních titulů, včetně titulu mistra Slovenské republiky v kategorii Coffee in Good Spirits a v roce 2023 se stal mistrem Velké Británie. Během své prezentace se podělil o svou cestu, sny a motivaci, která jej dovedla až do nejprestižnějšího hotelu světa - londýnského Savoye.
V druhém bloku vystoupil Tomáš Franěk, majitel společnosti Food Addictors, která se věnuje propagaci gastronomie a motivaci žáků. Pan Franěk se podělil o svůj příběh, který byl temnější než příběh pana Kasára, ale přesto velmi inspirativní. Poukázal na to, jak tvrdá práce a stanovené cíle mohou formovat kvalitního člověka, a to nejen v oblasti gastronomie, ale i v osobním životě.

 

Následoval odborný kurz Sushi masterclass. Tato akce byla organizována společností Food Addictors a vedl ji šéfkuchař Tomáš Franěk. Cílem akce bylo seznámit účastníky s umem přípravy sushi a představit jim širokou škálu typů a technik používaných při jejich výrobě. Během intenzivního kurzu se účastníci naučili tvořit maki, remaki a nigiri sushi. Důraz byl kladen na preciznost a technické provedení.
Tomáš Franěk také předvedl práci s dvoubarevnou rýží. Žáci se naučili připravovat jak bílou, tak žlutou rýži ochucenou žlutou kari. Zajímavostí bylo, že účastníci měli možnost vytvořit i vegetariánské verze sushi, což představuje stále populárnější trend.
Během celého kurzu se účastníkům podařilo vyrobit impozantní množství více než 3000 kousků sushi. Tento úspěch dokazuje nejen vysokou úroveň zájmu o sushi, ale také nadšení a zručnost účastníků.

Třešínkou na dortu byl Coffee in good spirit masterclass, který vedl Rastislav Kasár. Hlavním cílem bylo podat žákům informace o kategorii Coffee in good spirits, tvorbě koktejlů a dalších souvisejících tématech.
Rastislav Kasár, který je odborníkem na tuto oblast, vysvětlil klíčové aspekty při přemýšlení nad kombinací chutí v kávových koktejlech. Účastníci se dozvěděli, jak vyvářet různé textury a jak výběr vhodného inventáře může ovlivnit konečný výsledek. Jako praktickou ukázku připravil dva kávové koktejly - jeden alkoholický, klasickou Irskou kávu, a jeden nealkoholický. Všechny koktejly byly následně k dispozici pro ochutnávku, což umožnilo účastníkům nejen poslouchat a sledovat přípravu, ale také si vychutnat tyto jedinečné nápoje a lépe porozumět jejich chuti a textuře.
Celkově byla akce velmi úspěšná a poskytla účastníkům cenné vědomosti a dovednosti. Děkujeme Rastislavu Kasárovi za jeho odborné vedení a společnosti Vikéza za jejich sponzorský dar.

 

                                              CIGS1.JPG

Sushi1.JPG  sushi2.JPG