Kveik kvasnice a způsob vaření piva si přijeli prohlédnout do Černokosteleckého pivovaru naši mladí sládci. Venkovní vaření pod vedením norského sládka, byl zážitek, který se nevidí každý den.
Poznali to, co před tisíci lety používali velcí milovníci piva, Vikingové. Slad zalitý vodou z jalovce, scezování přes olšová polínka pokryté jalovcovými větvičkami a chmelení jen chmelovým vývarem. Žádný var, jen horká voda. Odpoledne byla na programu prohlídka pivovaru s jedním z nejlepších znalců českého pivovarnictví. Žáci se tam mohli postavit do hvozdu, prohlédnout historické stoky, 200 let staré chladiče spilek na led apod. Majitelé pivovaru se však většinu artefaktů snaží zprovoznit tak, aby mohli nárazově vařit pivo sto let starým způsobem. Náplň celého dne bylo přesně to, co člověk musí zažít a vidět. To, co se do učebnic pro mladé sládky nevejde.
Mgr. František Sajdl